Technik żywienia i usług gastronomicznych
Nauka z apetytem
Klasa przeznaczona dla uczniów:
- lubiących przygotowywać posiłki,
- odpowiedzialnych,
- poszukujących nowych rozwiązań kulinarnych,
- lubiących eksperymentować,
- potrafiących działać w stresie,
- nawiązujących dobre relacje z ludźmi,
- lubiących działania organizacyjne.
Zakres pracy:
- sporządzanie posiłków,
- planowanie menu działania zgodne z zasadami racjonalnego żywienia,
- pełna odpowiedzialność za pracę w kuchni,
- odpowiedzialność za jakość posiłków.
Zajęcia praktyczne prowadzone są w nowoczesnych, specjalistycznych pracowniach gastronomicznych.
Praktyki zawodowe odbywają się w Niemczech i Wielkiej Brytanii.
Uczniowie zobowiązani są do posiadania aktualnej książeczki zdrowia.
Absolwent jest przygotowany do: sporządzania potraw, napojów i półproduktów kulinarnych zgodnie z potrzebami i oczekiwaniami konsumentów, organizowania produkcji gastronomicznej, zapewniania bezpieczeństwa oraz jakości zdrowej żywności. Technik żywienia i usług gastronomicznych może być zatrudniony w zakładach gastronomicznych, firmach cateringowych, obiektach hotelowych, pensjonatach, domach wczasowych, jednostkach gospodarczych prowadzących działalność gastronomiczną. Absolwent może prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie usług gastronomicznych.
Kwalifikacje zawodowe:
- sporządzanie różnego rodzaju potraw, napojów, ciast i deserów,
- obliczanie wartości odżywczej i energetycznej potraw,
- przeprowadzanie oceny surowców, półproduktów i wyrobów gotowych i właściwie nimi gospodarowanie,
- zabezpieczanie owoców, półproduktów i wyrobów gotowych przed zepsuciem,
- dokonywanie wstępnej obróbki surowców oraz gastronomicznego rozbioru mięs,
- różnymi technikami i metodami wykonanie różnego asortymentu potraw z warzyw, owoców, grzybów, mleka i przetworów, jaj, mięsa zwierząt rzeźnych i przetworów mięsnych, dziczyzny, drobiu, ryb, oraz potraw z podrobów, potraw półmięsnych i jarskich oraz wyrobów garmażeryjnych,
- posługiwanie się narzędziami, maszynami i urządzeniami służącymi do przygotowywania potraw i napojów oraz prowadzenie ich bieżącej konserwacji,
wykończanie, porcjowanie i wydanie wyrobów kulinarnych, - przygotowywanie potraw, napojów i deserów na przyjęcia okolicznościowe,
- przygotowywanie potraw kuchni regionalnych, kuchni polskiej i innych narodów oraz podstawowych potraw dla różnych diet.
rozumienie zasad funkcjonowania gospodarki rynkowej, - wdrażanie do przedsiębiorczości,
- stosowanie zasad rachunku ekonomicznego,
- organizowanie pracy własnej i niewielkich zespołów,
- uzasadnienie ekonomicznych i społecznych aspektów działania marketingowego,
- uczciwość i odpowiedzialność wynikająca z prowadzenia działalności gospodarczej i wykonywania powierzonych zadań,
- posługiwanie się komunikacją interpersonalną,
- stosowanie zasad dobrego wychowania.